Trage Schildklier En Voeding  thumbnail

Trage Schildklier En Voeding

Published Feb 23, 23
10 min read

Trage Schildklier ForumEen te snel werkende schildklier ontstaat op de kinder- of tienerleeftijd - schildklier centrum. We spreken dan van verworven hyperthyreoïdie. Meestal krijg je het door een auto-immuunreactie waarbij je lichaam stimulerende antistoffen aanmaakt tegen de TSH -receptor waardoor je schildklier sneller gaat werken (de ziekte van Graves). Andere, minder vaak voorkomende oorzaken zijn: hashitoxicose, een (sub)acute schildklierontsteking, toxisch multinodulair struma of enkele schildklierknobbels, een beschadigde schildklier door bestraling of verwonding, een overgestimuleerde schildklier door een teveel aan jodium of een probleem met de hypofyse (hypofyseadenoom).

maag-darmkanaal: vaak hongerig, diarree. spieren en gewrichten: verminderde spierspanning, minder kracht. lichaamsfuncties: snelle hartslag, hartkloppingen, hoge bloeddruk, kortademigheid bij inspanning. versterkte reflexen, trillende handen. menstruatiestoornissen. verhit gevoel, last van warmte. afname gewicht. versnelde lengtegroei, lang voor de leeftijd. Als je klachten hebt die doen denken aan een te snel werkende schildklier kan er onderzoek worden gedaan.

Dan neemt de knobbel veel op, de rest van de schildklier niet. Ligt het probleem niet aan de schildklier, maar aan de hypothalamus of hypofyse, dan is vrij T4 te hoog en TSH meestal normaal tot licht verhoogd. Op de kinder- en tienerleeftijd komt dat zelden voor (schildklier centrum). De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte.

Je immuunsysteem beschermt je tegen indringers zoals bacteriën en virussen zodat je niet ziek wordt. Het is een heel slim systeem dat vreemde stoffen die je lichaam binnendringen kan herkennen, aanvallen en uitschakelen. Vaak heb je dan koorts, zwelling, pijn en roodheid; de tekenen van een ontsteking. Soms is het heftig en soms merk je het bijna niet.

Bij de ziekte van Graves is dat je TSH -receptor. Waarom het immuunsysteem dat doet is nog onduidelijk. Kinderen met bepaalde chromosomale afwijkingen (zoals het syndroom van Down of het syndroom van Di, George) en kinderen met andere auto-immuunziekten (zoals diabetes) hebben meer kans om de ziekte van Graves te krijgen.

De TSH -receptoren liggen in de schildklier en binden het hormoon TSH . Hierdoor wordt de schildklier aan het werk gezet om schildklierhormoon aan te maken. TSH past precies op de receptor, als een sleutel in een slot. De antistof tegen de TSH-receptor ( TSI , thyreoïd stimulerende immunoglobuline) past óók precies op de receptor en kan de schildklier ook stimuleren om meer schildklierhormoon ( T4 en T3 ) aan te maken en af te geven.

Schildklier Waar Zit Die

De ziekte van Graves is de meest voorkomende oorzaak van hyperthyreoïdie bij kinderen, het komt voor bij een op de 5000 kinderen. Het komt vooral voor bij jongeren tussen de 11 en 15 jaar en vooral bij meisjes, die krijgen het vijf maal vaker dan jongens. Ook jongere kinderen kunnen het krijgen, maar dat gebeurt niet vaak.

Dat geeft klachten, maar die zijn niet bij ieder kind hetzelfde en niet iedereen heeft er evenveel last van. Hoe langer de hyperthyreoïdie al bestaat, hoe meer klachten je hebt. Bij kleine kinderen zijn de klachten soms moeilijk te herkennen omdat ze het zelf nog niet goed aan kunnen geven.

TSH-receptoren zitten ook in de spiertjes rondom je oog en in het vet- en bindweefsel van de oogkas die worden aangetast door TSI . De weefsels raken ontstoken en worden dikker, hierdoor komt de oogbol meer naar voren te liggen en kun je uitpuilende ogen (proptose) krijgen (schildklier centrum). Als je klachten hebt die doen denken aan een te snel werkende schildklier kan er onderzoek worden gedaan.Uit een bloedvat in je arm of op je hand wordt bloed afgenomen om te kijken hoeveel vrij T4 , T3 en TSH erin zit. Bij de ziekte van Graves is vrij T4 te hoog en TSH laag. De auto-antistoffen TSI zijn duidelijk verhoogd en de antistoffen tegen TPO normaal of verhoogd.

Omdat je het wel nodig hebt moet je dagelijks levothyroxine slikken. Tijdens de behandeling wordt af en toe gekeken hoeveel TSI er in je bloed zit. Als na twee jaar geen TSI meer wordt gevonden, kun je stoppen met de behandeling. schildklier centrum. Je moet dan wel regelmatig op controle komen. Je kunt wel nog kans hebben op een terugval (recidief), dit komt voor bij ongeveer 70-80% van alle jongeren.

De pillen (10 of 30 mg) moeten een- of tweemaal per dag worden ingenomen. Hoeveel je moet slikken hangt af van je lichaamsgewicht. Het middel werkt niet gelijk nadat je het hebt ingenomen, het heeft enkele dagen tot weken nodig voordat het goed werkt. Thiamazol heeft ook een aantal bijwerkingen: het aantal witte bloedcellen en de leverfunctie gaan achteruit, allergische reacties en spier- en gewrichtspijn. schildklier centrum.

Schildklier Bloeddruk

Het officiële advies is om de levothyroxine ongeveer een halfuur voor de voeding in te nemen, en niet te mengen met voeding die johannesbroodpitmeel of soja bevat, dit bindt namelijk aan het schildklierhormoon. Levothyroxine kan zowel ’s ochtends als ’s avonds ingenomen worden. In tegenstelling tot het officiële advies mag je het ook vlak voor het eten innemen, maar dan wel iedere dag op dezelfde manier zodat het een gewoonte wordt.

Als je last hebt van je hyperthyreoïdie kan het nodig zijn om extra medicijnen te gebruiken (schildklier centrum). Als je hart te snel klopt of als je regelmatig hartkloppingen hebt, kun je een middel krijgen waardoor je hartactie weer normaal wordt. Propanolol kan bijvoorbeeld voorgeschreven worden. Dat is een bètablokker die de hartslag vertraagt en de bloeddruk verlaagt.

Dit jodium-131 kan direct in je bloed worden gebracht via een infuus, maar je kunt het ook als pil slikken. Dan komt het radioactief jodium na opname uit je maag-darmkanaal ook in je bloed terecht. Door de straling die de radioactieve stof afgeeft gaan de schildkliercellen die het radioactief jodium opnemen kapot en vermindert de werking van de schildklier.

Hierbij zijn vaak antistoffen tegen TPO en Tg in het bloed aantoonbaar. Hoe kan hashitoxicose worden behandeld? Omdat de werking van de schildklier na een paar weken of maanden verandert, krijg je vooral medicijnen om de klachten te behandelen. Bij ernstige hartkloppingen door een te snel werkende schildklier kan bijvoorbeeld propanolol voorgeschreven worden (schildklier centrum).

Thiamazol heeft ook een aantal bijwerkingen: het aantal witte bloedcellen en de leverfunctie gaan achteruit, allergische reacties en spier- en gewrichtspijn. Als je te weinig witte bloedcellen hebt ben je minder goed beschermd tegen infecties, daarom moet je bij koorts, keelpijn of andere infectietekenen meteen contact opnemen met het ziekenhuis of je behandelend arts.

De tabletten zijn echter gemakkelijk in tweeën of in vieren te delen. Het officiële advies is om de levothyroxine ongeveer een halfuur voor de voeding in te nemen, en niet te mengen met voeding die johannesbroodpitmeel of soja bevat, dit bindt namelijk aan het schildklierhormoon. Levothyroxine kan zowel ’s ochtends als ’s avonds ingenomen worden.

Acetyl L-carnitine Schildklier

Als je andere medicijnen gebruikt (zoals maagzuurremmers of ijzerhoudende medicijnen), kan dit van invloed zijn op de opname van het schildklierhormoon. Je arts en apotheker kunnen je daar meer over vertellen. Om te controleren of de voorgeschreven dosis goed is, wordt er regelmatig bloed geprikt waarbij gekeken wordt naar de hoogte van TSH en FT4.

Ook kun je problemen hebben met slapen. Bij deze aandoening werkt je schildklier te snel. Op de echo is een vergrote schildklier te zien, met meerdere knobbels. Het bloedonderzoek laat geen auto-antistoffen ( TSI ) zien. schildklier centrum. Een scintigrafie laat zien dat de knobbels te veel jodium opnemen en erg actief zijn, ze maken te veel schildklierhormoon aan.

Hoeveel je moet slikken hangt af van je lichaamsgewicht. Het middel werkt niet gelijk nadat je het hebt ingenomen, het heeft enkele dagen tot weken nodig voordat het goed werkt. Thiamazol heeft ook een aantal bijwerkingen: het aantal witte bloedcellen en de leverfunctie gaan achteruit, allergische reacties en spier- en gewrichtspijn. schildklier centrum.

Je krijgt dan antibiotica. Door gebruik van thiamazol kan je schildklier groeien. Als je al struma hebt, moet dat goed in de gaten worden gehouden. Regelmatige controle van je bloed, waarbij o. a. het aantal witte en rode bloedcellen en je leverfuncties gecontroleerd worden, is belangrijk. Een te snel werkende schildklier kan ook behandeld worden met radioactief jodium.

Gegevens 15 december 2020 Laatst bijgewerkt: 15 december 2020 Wil je afvallen maar lukt dit niet ondanks serieuze pogingen met dieet en beweging? Dan zou het kunnen zijn dat je schildklierfunctie op een laag pitje staat. Gelukkig kun je met gezonde voeding veel goeds doen voor je schildklier. De schildklier zorgt dat je eten wordt omgezet in energie.

Je hebt dagelijks 150 mcg nodig en met een kleine portie gedroogde of verse zeewier kom je daar gemakkelijk aan! Neem geen kelp tabletten, want daardoor krijg je al snel een overdosis binnen en dat heeft juist een averechts effect op de schildklier. Kijk op de verpakking om te zien of een portie niet meer dan de ADH bevat.

Rfa Behandeling Schildklier Ervaringen

Quinoa – Deze zogenaamde pseudograan bevat veel kwalitatieve eiwitten die nodig zijn voor het aanmaken van de schildklierhormonen. Deze hormonen zorgen voor een soepele communicatie tussen hersenen en schildklier. Er zijn uiteraard nog veel meer goede bronnen van krachtige eiwitten, maar onder de plantaardige bronnen is dit een ware topper.

Nu is de bovenstaande lijst slechts een greep uit de volledige lijst van gezonde voeding. Maar het geeft je een handig startpunt om je schildklier te ondersteunen. Je hebt niet alleen invloed op het verbeteren ervan, maar ook kun je voorkomen dat je schildklierhormonen uit balans raken. En voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen! Hoe voorkom je een trage schildklier? Voldoende ontspanning Door langdurige stress komt er teveel van het stresshormoon cortisol in je bloed en dat belemmert de schildklierfuncte.Eet niet meer dan 1-2 keer per week vis – Je lichaam kan maar een beetje van de metalen verwerken die veel vis bevatten. Eet te veel vis? Dan kunnen deze metalen zich ophopen in je lichaam en je schildklier in de weg zitten. Eet zoveel mogelijl biologisch – Zo bevrijdt je je schildklier van gifstoffen die in de landbouw en veehouderijen worden gebruikt.

De belangrijkste behandeling van een traag werkende schildklier is het als tablet innemen van het schildklierhormoon (thyroxine of T4), dat normaal door de schildklier wordt aangemaakt. Door het slikken van deze hormoontabletten (levothyroxine) heb je te maken met de invloed van het maagdarmstelsel op de uiteindelijke opname van het hormoon in het bloed.

Daarnaast geven we informatie over de invloed van voeding op de aanmaak van schildklierhormoon in de schildklier. Neem levothyroxine niet gelijk met je voeding, maar op een nuchtere maag. schildklier centrum. Dit betekent dat je de medicatie inneemt met alleen water dertig minuten voor het ontbijt of twee uur na het avondeten.

Diverse medicijnen kunnen ook invloed hebben op de opname van de levothyroxine. Bijvoorbeeld maagtabletten, door de verandering van het maagzuur. Diverse supplementen en multivitaminen bevatten mineralen. Bij deze voedingsmiddelen moet er minimaal vier uur zitten tussen inname van schildkliermedicatie en deze middelen. Onderzoek heeft aangetoond dat koffie de opname van het schildklierhormoon (levothyroxine) remt.

Pijn Strottenhoofd Schildklier

Ben je ingesteld op schildkliermedicatie in een periode dat je koffie dronk, dan is er geen reden iets aan je koffiegebruik te veranderen. Een verandering in je koffiegebruik kan de TSH flink beïnvloeden. Het is nog onduidelijk welke stof in de koffie de opname remt. Als dit cafeïne zou zijn, zouden thee, cacao en cola’s in minder mate ook een remmende werking moeten hebben.

Het is beter de tabletten niet tegelijkertijd met melk of yoghurt in te nemen, in verband met de remmende werking van calcium in deze producten (schildklier centrum). Wel blijkt dat een lage eiwitinname de stofwisseling verlaagt waardoor het lichaam niet goed reageert op schildklierhormoon. Elke dag een kwart liter melk drinken helpt al om de eiwitopname te verhogen.

Laat in voorkomend geval na 4-6 weken in overleg met je arts TSH en FT4 in je bloed bepalen. Het beste is om je medicijnen met water in te nemen. De schildklier heeft jodium uit voeding nodig om schildklierhormoon te kunnen aanmaken. Heb je geen schildklier meer dan heb je geen jodium nodig om schildklierhormoon te maken.

Latest Posts

Thaise Massage Melle

Published Jun 12, 24
6 min read

Beste Permanente Make Up Wenkbrauwen

Published Sep 27, 23
7 min read

Permanente Make Up Tienen

Published Sep 27, 23
7 min read