Trage Schildklier Medicijnen

Published Feb 19, 23
5 min read

Trage Schildklier Medicijnen

Trage Schildklier Medicijnen: Alles wat u moet weten over traagwerkende schildklier en de medicijnen die daarvoor worden voorgeschreven Een trage schildklier, ook bekend als hypothyreoïdie, is een aandoening die wordt veroorzaakt door een onvoldoende productie van schildklierhormonen. De schildklierhormonen zijn van vitaal belang voor de normale werking van het lichaam.

Trage Schildklier Medicijnen gebruiken

Als de schildklier onvoldoende hormonen produceert, kan dat leiden tot een breed scala aan symptomen, waaronder gewichtstoename, vermoeidheid, geheugenproblemen en een vertraagde hartslag. Gelukkig zijn er medicijnen beschikbaar die kunnen helpen bij het reguleren van de hormoonproductie in de schildklier. In dit artikel bespreken we alles wat u moet weten over trage schildklier medicijnen.

Wat is een trage schildklier?

Een trage schildklier is een aandoening waarbij de schildklier onvoldoende hormonen produceert. Deze hormonen zijn essentieel voor het functioneren van het lichaam en hebben invloed op bijna alle systemen, waaronder het metabolisme, de lichaamstemperatuur en het cardiovasculaire systeem. Hypothyreoïdie kan op elke leeftijd voorkomen, maar het komt vaker voor bij vrouwen en oudere volwassenen.

Wat zijn de symptomen van hypothyreoïdie?

De symptomen van hypothyreoïdie variëren van persoon tot persoon, maar kunnen onder meer zijn: gewichtstoename, vermoeidheid, haaruitval, gevoeligheid voor koude, constipatie, geheugenproblemen, vertraagde hartslag, droge huid en een gezwollen gezicht.

Wat is een struma?

Een struma of krop is een verdikking of zwelling van de schildklier. Er bestaan meerdere vormen van struma en het hoeft niet per se gevaarlijk, ernstig of kwaadaardig te zijn. Soms ontstaan schildklierklachten door de zwelling die behandeld moeten worden. Er zijn verschillende vormen van een gezwollen en vergrote schildklie

Hoe wordt hypothyreoïdie gediagnosticeerd?

Om hypothyreoïdie te diagnosticeren, zal uw arts meestal een bloedtest uitvoeren om uw schildklierhormoonspiegels te meten. Als uw schildklierhormoonspiegels te laag zijn en uw thyreoïdstimulerend hormoon (TSH) -spiegel te hoog is, kan dat wijzen op hypothyreoïdie.

Welke medicijnen worden gebruikt bij de behandeling van hypothyreoïdie?

De meest voorkomende medicijnen die worden gebruikt bij de behandeling van hypothyreoïdie zijn levothyroxine en liothyronine. Beide medicijnen zijn synthetische vormen van schildklierhormonen en worden voorgeschreven om de hormoonspiegels in het lichaam te verhogen. Levothyroxine Levothyroxine is de meest voorgeschreven medicatie voor de behandeling van hypothyreoïdie. Het is een synthetische versie van het schildklierhormoon thyroxine (T4).

Wat veroorzaakt een langzame schildklier?

Je schildklier maakt hormonen die het metabolisme van je lichaam regelen. Ziekten van de schildklier zorgen ervoor dat het te veel of te weinig van deze hormonen maakt. Schildklierproblemen kunnen u op elke leeftijd beïnvloeden. Ze kunnen ook problemen veroorzaken tijdens de zwangerschap.

Oorzaken

Een langzame schildklier is een veel voorkomend probleem dat mensen wereldwijd treft. De meest voorkomende oorzaak is een auto -immuunziekte genaamd Hashimoto's thyroiditis. Deze aandoening zorgt ervoor dat het lichaam zijn eigen schildklierweefsels aanvalt, waardoor het hormonen niet goed produceert. Het wordt meestal gevonden bij vrouwen van middelbare leeftijd en loopt in gezinnen. De hypofyse, een klier onder de hersenen, reguleert hoeveel schildklierhormoon uw schildklier produceert en vrijgeeft. Wanneer de hypofyse voelt dat er teveel schildklierhormoon of te weinig is, stuurt het een hormoon naar uw schildklier om het in evenwicht te brengen. In zeldzame gevallen is de hypofyse beschadigd of werkt hij niet normaal. Dit kan gebeuren wanneer u een tumor in de hypofyse hebt of wanneer u een operatie ondergaat om de hypofyse te verwijderen. Geneesmiddelen die worden gebruikt om bepaalde psychiatrische aandoeningen te behandelen, zoals lithium, kunnen ook het vermogen van uw schildklier om schildklierhormoon te maken, verstoren. Als u deze medicijnen gebruikt, moet u mogelijk het type medicijn wijzigen dat u gebruikt of helemaal stoppen.

Symptomen

De schildklier is een kleine, vlindervormige klier die zich in het onderste deel van je nek bevindt. Het maakt 2 hormonen (tri-jodothyronine (T3) en thyroxine (T4)) die uw metabolisme regelen. Deze hormonen zijn verantwoordelijk voor het beheersen van hoe uw lichaam energie gebruikt, u warm houdt en helpt uw hersenen, hart en spieren goed te werken. Wanneer uw schildklier niet genoeg van deze hormonen haalt, kunnen veel van de functies van uw lichaam vertragen. Enkele veel voorkomende symptomen zijn vermoeidheid, gewichtstoename, voortdurend koud voelen, constipatie en droge huid of haar. Schildklierproblemen kunnen ook moeilijkheid veroorzaken. Als u zwanger bent en hypothyreoïdie ontwikkelt, moet uw arts mogelijk uw niveaus controleren voordat u probeert zwanger te worden. Als u geen trage schildklier behandelt, kan dit uw risico op zwangerschapsverlies en voortijdige bevalling vergroten. Bovendien kan hypothyreoïdie de groei en ontwikkeling van uw baby beïnvloeden. Het kan ook een aandoening veroorzaken die pre -eclampsie wordt genoemd, wat kan leiden tot hoge bloeddruk in de laatste 3 maanden van de zwangerschap.

Behandeling

Behandeling voor langzame schildklier omvat meestal het nemen van dagelijkse hormoonvervangingstabletten, zoals levothyroxine, om uw thyroxinegehalte te verhogen. Dit is de beste manier om uw hormonen in het normale bereik te houden en zal meestal de rest van uw leven nodig zijn, zelfs als u geen symptomen meer hebt. De dosis van uw medicatie zal variëren, afhankelijk van uw onderliggende oorzaak van hypothyreoïdie. Het moet mogelijk worden aangepast als u ouder wordt, afvallen of hartaandoeningen hebt. U moet uw arts ook laten weten als u van merken van schildkliergeneeskunde verandert, sojaproducten eet of een hoog vezelrijk diëten heeft. Deze veranderingen kunnen beïnvloeden hoe uw lichaam schildkliergeneeskunde absorbeert en kan leiden tot lagere of hogere niveaus van het hormoon in uw bloedbaan. In sommige gevallen wordt een nieuwe vorm van medicatie genaamd peptidetherapie gebruikt om hypothyreoïdie te behandelen. Deze peptiden lijken zich te richten op de grondoorzaken van het probleem, zoals ontsteking en de ziekte van Lyme.

Preventie

De schildklier is een vlindervormig orgel aan de voorkant van je nek, in de buurt van de voicebox (strottenhoofd). Het produceert twee hormonen die het metabolisme van je lichaam regelen. De hypofyse, een kleine klier net onder je hersenen, stuurt instructies naar je schildklier over hoeveel hormoon het moet maken en vrijgeven. Dit helpt uw lichaam om zijn temperatuur en hartslag normaal te houden. Aangeboren problemen Sommige baby's worden geboren met een schildklier die zich niet correct ontwikkelt of die niet goed werkt. Dit wordt aangeboren hypothyreoïdie genoemd. Zeldzame aandoeningen die abnormale stoffen in de schildklier afzetten, zoals amyloïdose en sarcoïdose, kunnen een verminderde schildklierfunctie veroorzaken. Zwangerschap van ongeveer 15 procent van de zwangere vrouwen ervaart een toename van de grootte van hun schildklier. Dit is meestal een normaal onderdeel van het zwangerschapsproces om extra schildklierhormoon te produceren dat nodig is voor de baby. Het gaat weer normaal na de geboorte.

Navigation

Home

Latest Posts

Gewrichtspijn Spierpijn Schildklier

Published Aug 17, 23
8 min read

Klachten Vergrote Schildklier

Published Aug 17, 23
6 min read

Schildklier Versnellen Pillen

Published Aug 11, 23
8 min read